MilDef och UMS SKELDAR lanserar framtidssäkrad konsolteknik för fjärrstyrda, obemannade flygsystem

MilDef och UMS SKELDAR lanserar nu en skräddarsydd konsol för fjärrstyrda flygsystem, som ger optimal arbetsyta, funktionalitet och ergonomi för operatörer av obemannade flygsystem. MilDef har designat, utvecklat och tillverkat en pilotkonsol för UMS SKELDARs V-200-plattform, som i sin tur kommer att leverera det obemannade flygsystemet och operatörkonsoler till marina försvarsstyrkor. 

Det finns en betydande efterfrågan på obemannade flygsystem inom försvarssektorn. UMS SKELDARs UAS är utformade för multipla uppdrag, inklusive övervakning, spaning och elektronisk krigföring. Med MilDefs konsol kommer partnerna att erbjuda den mest optimala arbetsytan för flygoperatörer när det gäller funktionalitet. Konsolen har plats för två operatörer – en ansvarig pilot samt en som hanterar farkostens nyttolast.

– Med vår erfarenhet av design av operatörskonsoler för utmanande miljöer är vi stolta över att ha blivit utvalda som partner till UMS SKELDAR. Den ökade efterfrågan på obemannade flygsystem återspeglas också i behovet av fjärrkontroller, ett område där MilDef kan kombinera vår expertis inom skräddarsydd hårdvara såväl som systemintegration, vilket säkerställer bästa möjliga lösning för slutanvändarna. När vi går djupare in i behovet av att kontrollera obemannade flygsystem och luftförmågor stärker vi vårt totalförsvarserbjudande och bevisar vår roll i digitaliseringen av slagfältet, säger Daniel Ljunggren, VD MilDef Group.

– Vi är tacksamma för MilDefs ovärderliga bidrag till att skapa en konsol som perfekt uppfyller våra kunders operativa behov. Vi förstår båda vikten av att tillgodose våra kunders unika operativa krav, uppdragsmål och önskade funktioner, och de har förstått behovet av denna konsol för att ge en optimal arbetsyta för våra flygoperatörer. Vi uppskattar MilDefs engagemang och förmåga att leverera exceptionella lösningar", säger Richard Hjelmberg, Vice President of Business Development, UMS SKELDAR.

UMS SKELDAR V-200 är ett vertikalstartande och landande (VTOL) UAS med medellång räckvidd som innehåller flera sensorer, en beprövad bränslemotor och effektiva underhållsprocedurer. UMS SKELDAR är ett joint venture mellan Saab och UMS AERO Group, Europas ledande leverantör av fjärrstyrda flygplanssystem, inklusive det NATO-anpassade roterande V-200 och den högpresterande V-150. UMS SKELDAR erbjuder totallösningar till kunder över hela världen, inklusive utveckling, tillverkning, testning, utbildning, konsulttjänster, underhåll och managed services. http://umsskeldar.aero/.

Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 25 juli 2023 kl. 09:00 CET.