MilDef etablerar sin första produktionsanläggning utanför Sverige, på historisk RAF-flygbas i Wales

Nu öppnar MilDef en produktionsanläggning i industriklustret Bro Tathan nära Cardiff, Wales. Den nya anläggningen tillverkar MilDefs egenutvecklade plattform för taktisk IT till det under 2020 vunna RBSL-kontraktet på 25 miljoner pund och utgör därtill en icke EU-baserad plattform för global försäljning av MilDefs produkter.

Den officiella invigningen av den brittiska anläggningen är planerad till det första kvartalet 2023 då representanter från MilDef, parlamentsledamöter och den walesiska regeringen medverkar. Den nya produktions- och kontorsbyggnaden omfattar cirka 500 kvadratmeter där tillverkning av MilDefs teknik för taktisk och ruggad IT nu startats. Primärt kommer anläggningen att leverera till det tioåriga kontraktet med Rheinmetall BAE Systems gällande datorer, servrar och switchar till Mechanised Infantry Vehicle (MIV)-programmet.

Den expanderande brittiska verksamheten kommer också att användas inom ramen för internationella handelsavtal med tidigare samväldesnationer som Australien, Nya Zeeland och Kanada. Inledningsvis kommer sex nya heltidsanställningar att skapas i samband med etableringen.

– Vi har en lång historia av att verka på den brittiska marknaden. Med investeringen i produktionsanläggningen, lokala försörjningskedjor och ett utökat team visar MilDef engagemang och beslutsamhet för fortsatt expansion i Storbritannien. Våra produkter och lokala leveranssäkerhet kommer att stödja brittiska försvarskunder under många år, säger Björn Karlsson, VD MilDef Group.

– MIV-kontraktet har väsentligt förändrat MilDefs verksamhet i Storbritannien. Det har för första gången gett MilDef en språngbräda för utökad produktionskapacitet utanför Europeiska unionen. Vårt fokus ligger nu på leverans under 2023 av de första enheterna från den brittiska produktionslinan, säger Greg Clark, VD MilDef UK.

MilDefs nya anläggning ligger i närhet till Cardiff International Airport, vilket effektiviserar leveranser. Historiskt har flygplatsen spelat en viktig roll i flygplansunderhåll och utbildning sedan flygfältets officiella öppning 1938. Efter slutet av andra världskriget förblev basen St. Athan ett viktigt tekniskt utbildningscenter för RAF. Wales regering har nu överfört flygfältet till civil drift.

Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 23 november 2022 kl. 09:00 CET.