
Delårsrapport januari – juni 2025
FORTSATT STARK ORDERINGÅNG – OMSÄTTNING OCH RESULTAT LÄGRE ÄN PLANERAT
Finansiell utveckling Q2 2025
- Andra kvartalets orderingång uppgick till 878 MSEK (407), motsvarande en ökning med 116 procent, varav organisk tillväxt står för 58 procent och förvärvad tillväxt för 58 procent.
- Nettoomsättningen ökade med 27 procent till 383 MSEK (302), varav organisk tillväxt uppgick till -36 procent och förvärvad tillväxt till 63 procent.
- Bruttomarginalen uppgick till 46,0 procent (51,1). Förvärvet av roda påverkar kvartalets bruttomarginal negativt. Bruttomarginalen exklusive förvärvet uppgick till 57,9 procent i kvartalet.
- Justerad EBITA uppgick till 25,1 MSEK (46,4), motsvarande en justerad rörelsemarginal om 6,5 procent (15,4). Förklaringen till det minskade rörelseresultatet är i sin helhet relaterat till den lägre organiska nettoomsättningen.
- Justerat rörelseresultat (EBIT) uppgick till 5,6 MSEK (34,1), motsvarande en rörelsemarginal om 1,5 procent (11,3).
- Fritt kassaflöde uppgick till 32,7 MSEK (20,3) i kvartalet.
Finansiell utveckling januari – juni 2025
- Orderingången uppgick till 1 282 MSEK (622), motsvarande en ökning med 106 procent. Organisk tillväxt står för 58 procent och förvärvad tillväxt för 48 procent.
- Orderstocken ökade per den 30 juni 2025 med 121 procent till 3 205 MSEK i jämförelse med samma tidpunkt 2024 (1 447), varav organisk tillväxt står för 71 procent och förvärvad tillväxt för 50 procent.
- Nettoomsättningen ökade med 35 procent till 723 MSEK (534), varav organisk tillväxt står för -11 procent och förvärvad tillväxt för 46 procent.
- Bruttomarginalen uppgick till 47,0 procent (49,9). Förvärvet av roda påverkar periodens bruttomarginal negativt. Bruttomarginalen exklusive förvärvet uppgick till 54,3 procent i perioden.
- Justerad EBITA uppgick till 41,0 MSEK (47,6), motsvarande en justerad rörelsemarginal om 5,7 procent (8,9).
- Justerat rörelseresultat (EBIT) uppgick till 12,7 MSEK (27,2), motsvarande en rörelsemarginal om 1,8 procent (5,1).
- Fritt kassaflöde uppgick till -41,6 MSEK (41,1) i perioden.
- Vinst per aktie efter utspädning den senaste tolvmånadersperioden uppgick till -5,05 SEK (1,07).
Sammanfattning av väsentliga händelser i det andra kvartalet, april – juni 2025
- MilDefs dotterbolag Westek tecknade kontrakt med en global försvarskoncern till ett värde av 45 MSEK. Avtalet rör robust IT-utrustning till en uppdragskritisk försvarsplattform. Detta är den enskilt största ordern hittills för Westek och leveranserna sker under 2026.
- Som en del i den accelererande försvarsupprustningen har Försvarets materielverk (FMV) beställt hårdvara av MilDef till ett värde av 126 MSEK. Leveranserna till FMV, som ersätter äldre IT-utrustning och syftar till att digitalisera den svenska armén, inleds under 2025.
- Kongsberg Defence & Aerospace beställde MilDefs stryktåliga IT-utrustning till ett värde av 225 MSEK. MilDef kommer att leverera hårdvara för ökad digitaliseringsförmåga och leveranser inleds 2026.
Sammanfattning av väsentliga händelser efter periodens utgång
- MilDef vann OneCIS-mjukvaruaffär samt hårdvarubeställningar från FMV till ett värde av 139 MSEK. Leveranserna rör ledningssystem till svenska armén för ökad Nato-interoperabilitet. Givet utfall av optioner kan det totala värdet uppgå till 203 MSEK.
Kommentar från Daniel Ljunggren, VD och koncernchef MilDef Group
FRAMFLYTTADE LEVERANSER – FORTSATT STARK ORDERINGÅNG
Det andra kvartalet har präglats av en fortsatt stark orderingång som växte med 116 procent till 878 MSEK, varav 58 procent organiskt. Det är ett styrkebesked gällande MilDefs förmåga att erbjuda attraktiva produkter och lösningar. Kvartalets omsättning och resultat påverkades dock negativt av att några större planerade leveranser flyttades till tredje kvartalet. Organiskt sjönk därför omsättningen med 36 procent medan den totala omsättningen växte med 27 procent drivet av förvärvet av roda.
Framflyttade leveranser i andra kvartalet
MilDefs omsättning och rörelseresultat i det andra kvartalet påverkades negativt av att två större leveranser flyttades in i det tredje kvartalet. Ändrade leveransdatum är inte ovanligt i vår bransch och skälen kan variera. Förändringar sker i tät dialog med våra kunder. De två nämnda leveransförskjutningarna berodde primärt på integrationstekniska frågor och sena förändringar gällande slutmontering. Tidigare har jag betonat det faktum att MilDef verkar i en bransch som präglas av hög volatilitet över enskilda kvartal och att den volatiliteten bedöms kvarstå. Utvärderingen av MilDefs finansiella utveckling görs lämpligast över en längre tidshorisont än på kvartalsbasis.
Strategiska affärer som lyfter MilDef i värdekedjan
I början av juli annonserade MilDef att vi vunnit två större kontrakt, båda av strategisk karaktär. Kontrakten visar tydligt att MilDef stiger i värdekedjan, eftersom beställningarna inkluderar åtaganden som är utöver MilDefs traditionella leverans av stryktålig hårdvara. Det första kontraktet är tecknat med norska Kongsberg Defence & Aerospace och det är MilDefs största beställning hittills till den norska marknaden. Ordervärdet uppgår till 225 MSEK. I beställningen från Kongsberg ingår det, förutom hårdvara, även ett uppdrag kring systemdesign och implementation. Det andra kontraktet är tecknat med Försvarets materielverk (FMV) till ett värde om 139 MSEK, med en option om ytterligare 64 MSEK. Avtalet gäller ledningssystem för ökad Nato-interoperabilitet och konnektivitet till den svenska armén där lösningen består av MilDefs mjukvara (OneCIS), hårdvara och integrationstjänster. Båda kontrakten vittnar om MilDefs alltmer ökande förmåga att leverera heltäckande och eftertraktade IT-lösningar för militära ändamål.
Natos nya förmågemål sätter tonen framåt
Natos 32 medlemsländer enades i juni om ett nytt förmågemål och en historisk upprustning. Senast 2035 ska Nato-länderna investera fem procent av sin BNP i försvar och säkerhet. Beslutet är en direkt följd av kriget i Ukraina och ett alltmer spänt globalt säkerhetsläge. Med överenskommelsen på plats inleds nu det mödosamma arbetet med att omsätta löftena i praktiken. För de flesta europeiska länder innebär det uppdaterade förmågemålet kraftigt ökade försvarsanslag. Denna historiska upprustning kommer att påverka hela den europeiska försvarsindustrin, inklusive MilDef, och kommer att sätta tonen för efterfrågan det kommande årtiondet. Med MilDefs långa erfarenhet och bevisade förmåga adresserar vi viktiga försvarsprioriteringar inom digitalisering av de olika försvarsgrenarna och MilDef erbjuder ett betydelsefullt bidrag till uppbyggnaden av Europas försvarsförmåga.
Förvärvet av roda och dess potential
Integrationen av det tyska bolaget roda pågår intensivt och vårt främsta fokus ligger inledningsvis på att förverkliga de kommersiella synergierna. Förvärvet är ett steg i MilDefs strategi att expandera och stärka närvaron på den europeiska marknaden. Relevansen i satsningen är tydlig. Tidigare i år offentliggjorde Tyskland en försvarsreform där 500 miljarder euro avsattes för att genomföra en omfattande upprustning de kommande tolv åren, vilket gör att vårt förvärv ser ut att ligga alltmer rätt i tiden. Tysklands ambition om ökad försvarsförmåga innebär tillväxtmöjligheter framöver, möjligheter som vi nu kan adressera via detta förvärv.
Positiva förväntningar på 2025
Behovet på marknaden är fortsatt stort och det växande intresset för vårt erbjudande är tydligt. Det osäkra geopolitiska läget gör att försvars- och säkerhetsfrågor förblir högt prioriterade, nationellt och internationellt, på både kort och lång sikt. Som ett exempel kan repeteras Natos ökade ambitionsnivå om att medlemsländerna ska satsa totalt fem procent av BNP på sin försvarsförmåga. Sammantaget stärker detta utsikterna för en fortsatt hög efterfrågan under den andra halvan av 2025 och mot den bakgrunden fortsätter MilDef att exekvera planer och genomföra investeringar i tillväxt och utökad leveranskapacitet.
Daniel Ljunggren,
VD och koncernchef MilDef Group
PRESENTATION AV MILDEF GROUPS Q2 RAPPORT, JANUARI – JUNI 2025
MilDef Groups VD och koncernchef Daniel Ljunggren presenterar rapport för andra kvartalet 2025.
Datum: Fredagen den 18 juli, klockan 10:00. Rapporten publiceras klockan 08:00 samma dag på www.mildef.com samt via nyhetstjänsten Cision. Du är välkommen att ta del av presentationen via en direktsänd webbsändning eller ringa in till en telefonkonferens. Det finns möjlighet att ställa frågor i telefonkonferensen och via webben.
Anslutning till mötet
Anslutning till mötet görs genom följande att klicka på denna Teams-länk eller genom att ringa in (endast ljud). Anmälan krävs inte för deltagande i konferensen, men koppla upp/ring in fem minuter före angiven tid för att säkerställa en punktlig start av mötet.
Telefonnummer:
+46 8 502 413 79 (Sverige)
+47 23 52 52 25 (Norge)
+45 32 73 03 21 (Danmark)
+358 9 23106849 (Finland)
+44 20 3855 6017 (Storbritannien)
+1 323-486-4735 (USA)
Ange konferens-ID: 166 022 178#
Delårsrapporten, presentationsmaterialet och webbsändningen kommer att finnas tillgängligt på www.mildef.com.
Denna information är sådan information som MilDef Group AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 18 juli 2025 klockan 08:00 CEST.